BEWEGEN EN TROMBOSE


Dat dagelijks bewegen heel belangrijk is hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar dat je met bewegen risico op het opnieuw ontstaan van trombose kunt verkleinen, wist je waarschijnlijk niet.

Wat is trombose en wat merk je op bij een mogelijk ontwikkeld trombose been of - arm?

Trombose( de aandoening) is het ontstaan van ongewenste bloedstolseltjes in de bloedstroom(bloedvaten). Hierdoor kan het bloedvat helemaal of gedeeltijk worden afgesloten. Bij iemand waar dit sprake is, onstaan er klachten: een gezwollen en pijnlijk been dat bijna melkwit aanziet bij observatie; "soms ook glazig wit" . Gevaarlijk wordt het wanneer er een bloedstolsel in de longen terecht komt.

Een trombus is een bloedstolsel.

In de normale situatie maakt het lichaam alleen bloedstolsels aan als er ergens op of in het lichaam reparatie van een wond moet plaatsvinden. Het lichaam repareert de wond met een bloedstolsel, om te voorkomen dat het lichaam teveel bloed verliest.

Bij trombose ontwikkeling, ontstaan de bloedstolsels op de verkeerde plek en op het verkeerde moment; dus in de aderen of de slagaderen. Aangezien het meestal altijd in een ader ontstaat dat bloed naar het hart toevoert, kan het ontstaan van trombose dus levensbedreigend zijn.

Als het bloedstolsel loslaat in de wand van het bloedvat, zwermt het rond met het bloed tot het in de nauwere delen blijft vastzitten en daar een bloedvat afsluit. Dit noemt men een longembolie.

Het verband met bewegen is het volgende: door te bewegen wordt voorkomen dat het bloed trager stroomt. Door te lopen duwen de spieren het bloed als het ware naar boven in de richting van het hart om de gehele reis door het lichaam af te leggen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief